TOKİ GARİBAN’IN HAKKINI ZENGİNE PEŞKEŞ Mİ ÇEKMEK İSTİYOR?
İslahiye Kırıkçalı Mahallesinde 45-50 Yıldır vatandaşların kullandığı ağaçlandırdığı alanlar Toki eli ile toplulaştırılarak açık artırma ile satışa sunulması vatandaşların aklına Toki’nin garibanın hakkını zenginlere çekmek çekmek mi istiyor sorusunu akıllara getiriyor.
İslahiye Kırıkçalı Mahallesinde İtfaiye Müdürlüğü alt tarafından olan ve yıllardır köy merası olan alan bundan 45-50 yıl önce civarda oturan vatandaşlar tarafından Zeytin , fıstık ağacı ve üzüm bağı dikilmek süretiyle işgal edilmiş ve vatandaşlarda buraları babadan oğula geçer şeklinde kullanmışlardı.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrasında Devlet buraya el koyup, TOKi marifeti ile Toplu konut yapacağını açıkladığında o alanı kullanan köylüler ağaçlarının sökülmesine ve el konulmasına karşı çıkarlarken, Ben İslahiye’nin konut ihtiyacının karşılanması ve deprem yaralarının sarılması düşüncesi ile buraların Toki tarafından el konulmasının uygun olduğunu savunanlardanım.
Ancak bugün gelinen nokta oldukça farklı bir yere evrilmiş durumda.
TOKİ burada yapacağı konutları yaptı. Kalan yeri ise tek parsel haline getirerek 559.171,08 M2’lik Gelişme Konut alanı olarak açık arttırma usulü ile satmak istiyor. İşte ben Buna da karşıyım. Burada yapılması gereken birkaç nokta var.
- TOKİ Burayı konut alanı olarak elinde bulundurmaya devam edecek, ilk evim, ilk arsam projesi kapsamında hak sahipliği olanlara aynı amaç doğrultusunda tahsis edecek
- Toki Burayı 6 şubat deprem’i öncesinde kullanan 125 civarındaki ailenin kullanım alanlarını dikkate alarak o günkü tesbit edilen kullanım alanları ölçeğinde parsellere bölerek açık arttırmaya çıkarıp satarak yıllardır orada emek eden, ağaç yetiştiren ailelerin hak kayıplarının önüne geçmiş olacak.
- Üçüncü yol ise burayı İslahiye Belediyesinin satın alarak, yada kamu tahsisi şeklinde devir alarak, burayı daha önce kullanan kişi sayısını baz alarak parsellemesi ve açık satışa sunmasıdır.
Burası mutlaka parsellenmeli ve açık satışa sunulmalıdır. Çünkü açık satış değilde direk hak sahipliği gibi satış olursa kamu zararı olabilir. Bu şekliyle toptan satış yoluna gidilirse de daha önce buraya emek veren hiçbir kişi çıkıp burayı satın alamaz. Bu durumda memlekette ki 3-5 para babasından birisi çıkıp satın alır. Bu durumda da yıllarca oraya emek verip ağaçlandıran kişilere haksızlık edilmiş olur. Bazılarının yıllarca orayı işgal edenlere neden haksızlık olsun ki dediklerini duyar gibi oluyorum. Haksızlık olur çünkü adama demezler mi? Kardeşim sen 45-50 yıldır buraların işgal edildiğini görürken neden ses çıkarmadın? Neden izin verdin? Burada elbette vatandaşın yanlışı var ama vatandaş kadar da bu şehri bu ilçeyi ve ülkeyi yönetenlerin yanlışı ve kabahati var.
Madem yanlışlar ve kabahatler karşılıklı o zaman anlaşma da ÇÖZÜM de karşılıklı olmalı.
SİYASİLER VE YÖNETİCİLER BİR ARAYA GELMELİ
İslahiye’de yaşayan vatandaşların bu sorunlarının çözümü için ilçede siyaset yapan tüm siyasiler bir araya gelmeli vatandaşı mağdur etmeden, kamu yu da zarara uğratmadan bu işe biz çözüm yolu bulmalı.
Milli Emlak hazineye ait olan kamu taşınmazlarını satarken yaptığı ihalelerde fiyatların eşit olması durumunda, üzerinde kullananın öncelik hakkı olduğunu ifade eder, yada diğerine peşin fiyatına kullanana taksit hakkı tanır. Bunun gibi farklı çözümler tartışılmalıdır.
Ama toki ayrı parsel yapma işine girmezse bu 125 hanenin bir araya gelmesi bir konsersiyum oluşturması ve girip ihaleden burayı alması oldukça zor. Bu durumda Belediyenin işin içerisine dahil olması kaçınılmaz.
İhale öncesinde alanda dikili olan ağaçlar için bir fiyat belirlenmeli. Açık artırma ile burayı alacak kişilerin ağaç bedellerini de alıp, onu büyütenlere vermek de ayrıca bir hak kaybı önleme çalışması olabilir.
Her koşul ve şartta buranın toki marifeti ile tek parça halinde satılması telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir. Ekonomik anlamda, siyasi anlamda bedelleri olabilir. Benden söylemesi.